2014. március 6., csütörtök

Monaco

Na jó! Igazából nem Monaco, de most akkor is a járművekről lesz szó. Kicsit fiúsabb téma, mint az Oscar-on felvonuló ruhák, de ugyebár fontos az egyensúly. :)
Tudom, hogy már meséltem a közlekedési szokásokról (mert ugyebár kultúrának ezt nem illenék nevezni), de az eszközökről, amikkel mindezt elkövetik, még nem igazán. 
Vannak errefelé biciklisták, akik között elkülöníthető pár típus. Vannak a sportolók, akik között vannak montain bike-osok és országútisok. Ezek nem nagyon kavarnak port, mert mozgékonyak, szűk helyeken elférnek, gyorsabbak, mint egy-két mammer kocsival, ráadásul bátrak, de nem eszetlenek. Vannak a lepukkantak, akik leginkább melósnak, vagy munkakerülőnek látszanak, többnyire régi erősen elhasznált és már rég nem karbantartott montikon tolják. Ezek majdnem annyira veszélyesek, mint a gyalogosok, mert inkább telefonálnak menet közben, minthogy odafigyelnének a többi közlekedő elemre, de legalább messziről lehet őket hallani, mert olyan szinten zörög alattuk a gép, hogy túlüvölti a harangzúgást. És vannak az ön- és közveszélyes bevásárló biciklivel közlekedő irodai dolgozók. Ezek nemtől függően öltönyben vagy miniszoknyában tekernek - de láttam már bundában bringázó középkorú hölgyet is. Van, aki egy kosárral nyomul, de van két kosaras verzió is, de nem figyelhető meg szignifikáns eltérés a két alcsoport viselkedése között. Ez a társaság is rendszeresen telefonál biciklizés közben, de nem is ez az igazán durva, hanem az esernyő. Ha épp nem esik, de várható, hogy fog, akkor a kormányra akasztják az angol stílusú hosszú esernyőket - én meg behúzott nyakkal várom, mikor perecelnek gigászit a küllőkbe akadó esernyőcsúcs miatt -, de amikor hullik a csapadék, egyik kezükkel tartják a fejük fölé az esernyőt. Elképesztően szórakoztató látvány, ahogy lavíroznak a buszok-autók-járókelők-stb között.
Kicsit nagyobb kategória, de híresen olasz "faj" a robogósok. Itt is megfigyelhető a bicikliseknél vázolt két utóbbi típus, a lepukkant és az elit, de legalább az esernyőt bukósisakra és köténykére cserélik. Meg persze itt is vannak állatok, mint kishazánkban a pizzafutárok.
Autók közül nagyon sokféle van. Vannak a teljesen átlagos európai családok/párok, akiknek emberi méretű olcsóbb-drágább autója van mondjuk a Renault Mégantól a Mercedes C osztályig. Aztán vannak olyanok, akik szeretik magukat apróra hajtogatni, mielőtt volán mögé ülnek, nekik általában Fiat 500-asuk van, vagy Smartokkal rollereznek. Számomra meglepően sok a Porsche Carrera cabrio vagy éppen keménytetejű, de ezt szerintem betudhatjuk a gazdagabb környéknek.
Vannak itt még nagyon lazák: sötét szürke matt fóliás Fiat 500, Ferrari logós felnikkel - ezen konkrétan felnevettem.
De tegnap láttam két csodát:
Reggel, ahogy battyogtam az egyetem felé, szembe jött velem egy kicsit több mint 60 éves fekete Chevrolet 3100 lenyűgözően jó állapotban. Mondjuk egy ilyen, csak kicsit magasabbra volt emelve a helyi útviszonyokhoz mérten.
Chevrolet 3100 pick up truck ~1950-51-es modell

Aztán, mikor hazafelé sétáltam egészen pontosan ezt a nemakármit találtam az újságossal szemben az út szélen parkolni. 
AC Shelby Cobra - 1962-63

Ahogy ez a képaláírásból is kiderül, ez egy AC Shelby (Ford) Cobra a '60-as évek legelejéről, elképesztően tipp-topp állapotban. Bőr huzatok mindkét ülésen, öt pontos biztonsági övekkel, fa betétes kormány, műszerfal és sebességváltó. Sehol egy karcolás, hibátlan fényezés, csillog, ahol kell neki, bár a gumik kicsit porosak voltak. ;)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése