2014. március 23., vasárnap

Mire jó egy meteorológus diploma?

Ezt a kérdést az ember felteszi magának, amikor kitölti a jelentkezési lapokat. A bizakodóbbak megjelölik ezt a szakot, ám a jelentkezők 90%-nál ez még csak lehetőségként sem merül fel, és később sem találkozik a problémával. Aztán, a korábbi bizakodók ismét felteszik maguknak kb 3-4 évvel később, és többnyire joggal válaszolják, hogy "semmire", de akkor már túl vannak 3-4 szigorlaton, és már csak a klimatológia vagy a dinamikus meteorológia van vissza, így azzal biztatják magukat, hogy legalább diplomás ember lesz belőlük másfél-2 éven belül.
De ne legyünk igazságtalanok!
Aki meteorológusnak diplomázott, az pontosan tudja, mennyivel többre menne most egy villamosmérnöki, programozó matematikus, vagy éppen egy informatikus oklevéllel, sőt, már hatalmas rutinja van a reál tárgyakból való vizsgázásban, így bátran továbbtanulhat! Ja, és a tanult tárgyak egy jelentős részét elfogadtathatja (ha a kétszintű képzésben tudják értelmezni, vagy megfeleltetni az eddigi eredményeket), hiszen ennél több matekot, csak a matematikusok hallgatnak. (Kivéve persze, ha történésznek tanul tovább, mert kicsiny a két szakterület metszete...)
Emellett, ha az emberben elég sűrűn felmerült a kérdés már a tanórák során, hogy "ugyan vagány dolog a Navier-Stokes egyenletrendszer, de valójában mi a frászt jelent a gyakorlatban"; vagy éppen "értem, hogy amennyiben találkozik a hideg és a meleg légtömeg, akkor buli lesz, de mit látok ilyenkor az égen"; stb;  és szorgos utánajárás után meg is találja a szükséges válaszokat, akkor egészen jó esélye lesz arra, hogy jókor menjen ki a hegyoldalba egy fényképezőgéppel a kezében. ;)




4 megjegyzés:

  1. az utolsó annyira jó, hogy szinte durva :) ügyes vagy Évesz!

    VálaszTörlés
  2. Mégiscsak igaz, hogy a szorgalmas munka meghozza gyümölcsét :)

    VálaszTörlés
  3. Jók ezek É, bár nemtom kell e hozzá meteorológus diploma, vagy egy photoshop OKJ- s képzés elég :-P

    VálaszTörlés