2014. május 2., péntek

"There is nothing strange, there is nothing wierd, there is no wo-wo. It is just beautiful physics."

Valamelyik nap Flaviaval beszélgettem a pékségben, míg vacsoráztam. Mivel Ő nagyon álmos volt, ám a munkaideje még tartott, én pedig remek hangulatban voltam, kitűnően elszórakoztattuk egymást. Előkaptam pár említésre méltó darabot a természettel kapcsolatos funny fact gyűjteményemből, illetve megvitattuk az olykor betévedő fura vásárlók antiszociális vonásait. :) Emellett, Flavia említett egy, a BBC-n igen népszerű brit fizikust, aki alkalomadtán okosítja a nagyérdeműt földi halandók számára is érthető módon, így rákerestem az érintettre.
Prof. Brian Cox, egy 46 éves részecskefizikus, aki a University of Manchester professzora, illetve a CERN ATLAS Experiment kutatócsoportjának tagja (a.k.a. azon őrültek egyik csoportja, akik megtalálták a Higgs-bozont). Mindemellett kicsit olyan, mint David Attenborough, aki folyamatosan oktatja a német, mégpedig élvezhető formában. :)
Ez a fotoapparat arra hivatott, hogy fényképet készítsen az LHC-ben (Large Hadron Collider) futkosó és ütköző részecskékről.

Van a BBC-n egy olyan műsor, ahol egy-egy brit természettudós tart tanórát, és az előadás közönségébe meghívnak brit hírességeket. (Miért nem tudtuk ezt a licenszet megszerezni a valóságsók és egyéb celebgyárak helyett...)
Akinek van szabad 58:27 perce és ért angolul, feltétlenül nézze meg az alábbi linken szereplő videót, mert igazán tanulságos és még szórakoztató is.

Spoiler alert!!!!

Akinek még ennyi nem lenne elég, annak elárulom, hogy az előadás során kiderül, hogy viselkednek az elektronok, hogy lehetséges, hogy a 99.9999999999999%-ban üres atomok által alkotott világban is képesek vagyunk megállni az 5. emelet padlóján, stb.
A drágát és szépet kedvelők számára kecsegtető lehet, hogy az egyik központi szereplő az Oppenheimer Gyémánt, mely hivatalosan 253.7 karát, de előkerül a BPM 37093, más néven V886 Centauri bolygó is, akit a barátai csak Lucy-nek szólítanak, mely gyakorlatilag egy 5x10^29 kg tömegű, kb 10^34 karátnyi gyémánt tömb. (Nem kell aggódni, 53 fényévre van innen, nem valószínű, hogy a héten ellopják...) ;)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése