2014. március 28., péntek

Nyomozás

Ma fényt derítettem egy talányra, amely már hetek óta csiklandozta a fantáziámat. :) Valójában a rejtvény megfejtése már megvolt tegnap, de még igazolni kellett a kapott információt.
Reggeliző törzshelyemen már párszor láttam, hogy Tonio olyan kávét visz egyes asztalokhoz, ami elképesztően guszta és vagány, én meg még nem találkoztam vele. Tegnap reggel sikerült kiszúrnom, hogy készül a csoda, de Toniotól nem tudtam megkérdezni, mert még nem elég az olasz tudásom ehhez a beszélgetéshez, az Ő angol tudása pedig bármilyen beszélgetéshez kevés. :)
Az történik, hogy egy átlátszó üveg kávéscsészét meggőzöl, kakaóport szór bele, majd erre rámegy a mennyei olasz presszó, a csészében maradt helyet pedig kitölti tejhabbal.
Mindezt az ebédelős törzshelyemen elmeséltem Lisának, aki mondta, hogy ez szerinte a Marocchino lesz, ők is készítenek ilyet, ha érdekel, megkóstolhatom. Mivel eddigre túl voltam már az ebéd utáni dupla presszón, elhalasztottam a tesztet mára. Így a mai pizza al prosciutto után kértem egy marocchino-t. Nem egészen úgy nézett ki a cucc, mint amit reggel láttam, de valóban üvegcsészében volt, 3 eltérő színű réteg: csoki, kávé és tejhab, és ezt még leszórták kakaóval. (Hoztak hozzá cukrot is, de nem kérdeztem rá. :P) Finom volt és elegáns, ugyan kicsit édes, de adta vissza azt a hatást, amit Tonio alkotásai. De nem adtam fel a reményt! Hazafelé ismét beugrottam Toniohoz, és igen lazán kértem olaszul egy marocchinot. Nem csalódtam! ;) Lisának igaza volt, de a két marocchino még csak köszönő viszonyban sincs egymással. Bár szeretem az eleganciát, de ebben az esetben a vagányabb jobban bejött. Valószínűleg azért, mert közel sem annyira édes, és az egész hangulatát megfűszerezi, hogy kakaóporos a csésze pereme is. :)
Hogy szemléltessem a különbséget:
Ebédkor kapott verzió:
Tonio verziója:

Ezen a sikeres nyomozáson felül még egy tündéri Mini 1001 típusú, 40-45 éves járművel is összefutottam ugyanott, ahol a Shelby Cobra, egy veterán Harley és egy 35 év körüli Land Rover is parkolt már.
Íme a csöppség:

3 megjegyzés:

  1. A marocchino esete is bizonyítja, hogy a baglyok nem (mindig) azok, amiknek látszanak. Még így, két dimenzióban is tisztán érzékelhető a különbség.

    VálaszTörlés
  2. gasztroblog lesz az éveszittmegott-ból!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra nem lennék alkalmas a helyi specialitásként emlegetett nyers sózott hal és kedves barátai miatt. A kávékat valahogy jobban bírom ;)

      Törlés